Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2021 18:16 - Имате малко жилище – имате всичко
Автор: namerihmetidom Категория: Хоби   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Малкото жилище: уютно и функционално. Мисията възможна! image

Строителството в страната се разраства непрекъснато. Само за последното тримесечие на 2019 г.  има издадени над 1500 строителни разрешения.

Повечето инвестиции са съсредоточени в столицата и големите градове, което се отразява и на начина на изграждане на сградите. А търсенето е насочено към по-малки и компактни жилища. Ако и вие сте се насочили към такъв дом, но се колебаете за обзавеждането, ви предлагаме няколко идеи, с които да оползотворите максимално пространството.

  1. Цветовата гама и светлината: Боядисайте по-малките помещения в меки и светли цветове.

Чудесен начин да вкараме „естествена“ светлина в малкото помещение е с помощта на светлите, меки и пастелни цветове. Прасковено, млечно зелено, бледожълто,  „мляко с кафе“ – изборът е ваш и зависи от предпочитанията ви и останалото обзавеждане и стил.

Разбира се, най-добрият начин за осветяване на помещението е с наличието на прозорци. Не ги покривайте с тежки и плътни завеси. Заложете на ефирни материи, които освен че ще пропускат слънчеви лъчи, ще създадат уютна и елегантна атмосфера. Добра алтернатива на завесите са вертикалните щори. Предлагат се в богата цветова гама и материи,
image

В случай че в стаята липсват големи прозорци, които да допускат светлина в помещението, предлагаме да заложите на огледалата. Това е готин трик, който може да използвате, за да замаскирате малкото пространство. Огледалата не само отразяват светлина, но създават оптичната илюзия за по-голяма стая. Освен това, огледалата могат да направят стаята по-красива.

В магазините за обзавеждане или при набиращите популярност hand-made работилници може да откриете страхотни декоративни огледала. Те се превръщат в истинско произведение на изкуството и заместват успешно картините на стената. Комбинацията на големи и малки огледала освен практично е и модерно. А дизайнерите залагат и на интересните огледални форми.

  1. Обзавеждането в кухнята

Кухнята е едно от най-уютните помещения в един дом. В нея се влагат и най-много усилия при обзавеждането. Без значение дали готвите всекидневно, или предпочитате кухненските съдове да са аксесоар в помещението, изборът на точното обзавеждане е от голяма важност. Особено при по-малките кухни.
image

Поставете висящ държач за съдове в кухнята. Изработени от различни материали, цветове и размери ни дават свобода при избора. Поставете един над мивката или го закачете под шкафа над кухненския плот. Използвайте ги не само за отцеждане на мокрите съдове, но и за постоянни поставки.

Използвайте „закачалки“ за тенджерите и тиганите, като ги превърнете и в част от декорацията. Имате чаши за вино, шампанско или мартини със столче? Красиво и елегантно изглеждат висящите поставки за окачване на чаши.

Ако не харесвате стандартния метален сив нюанс, заложете на месинговите или бронзови материали.

  1. Подовете са също толкова важни, колкото и стените

Изборът на подова настилка е от значение за цялостния интериор. Ако стените са в светли тонове, може да се спрете на тъмен под – за контраст. При избора на материал също трябва да обърнем внимание в кое помещение ще се сложи. Плочките са отличен избор за кухнята, но не са сред предпочитаните настилки за дневната, заради „студенината“, която излъчват. Паркетите и дюшеметата, от друга страна, са отличен избор както за хола, така и за спалнята и детската. Твърдата дървесина е идеална за подовете, които да изглеждат красиво и да не изискват много усилия за поддръжка.

Използвайте килими, за да разделите основните зони в жилището.
image

Това че имате едно помещение, не означава, че не може да го разделите оптически на няколко. За да обозначат основните жилищни зони, много дизайнери използват килими и постелки. С тях те изграждат невидими преградни стени и разграничават пространствата. Визуално показват на своите гости къде се намират. Освен това внасят уют и топлота. Може да се спрете на контрастни цветове, но нека да са с една и съща наситеност, за да има плавен преход.

Постелките, пътеки, рогозки. Не се страхувайте да ги използвате. Те могат да добавят страхотна текстура, цвят и индивидуалност на пространства. Комбинирайте материи и размери. Възможностите са безкрайни. Може да променяте килимчетата според сезона, като използвате по-топли тонове и материи за по-хладни месеци и по-леки за по-топлите.

Да не забравяме и децата, които прекарват голяма част от времето за игри вкъщи на пода. Килимите и постелките ще им осигурят по-голям комфорт, а вие може да се спрете на килими от антибактериални материи, които са лесни за почистване. Все пак няма причина домът с малки деца да не бъде и стилен.

  1. Мебелите – много функции в едно.

Все повече производители обръщат внимание на тенденцията за не големи жилищни пространства и нуждата от нестандартни решения при мебелите.
image

И ако легло с опция за съхранение на багаж и маси, които се сгъват и свиват, са ни достатъчно познати, в днешно време има изумителни дизайнерски практични решения. Tака се раждат мутифункционалните мебели. Секция, която се превръща в спалня, скрити шкафове, дивани, които с няколко движения се превръщат в двуетажни легла.

Леките и раздвижени модулни секции успешно влизат в роля на преграда, с която ще разделите помещението, но ще има достатъчно светлина и няма да „затваря“ стаята.

 

Това са само част от идеите, с които да спестите място и да превърнете малкото си жилище в дом. Имате още предложения? Споделете ги с нас на https://namerihmetidom.com/blog/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: namerihmetidom
Категория: Бизнес
Прочетен: 4757
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930